Spoločnosť z Batizoviec je jediným producentom nápojov na báze kombuchy v SR

03.09.2004 Celý región

Kombucha Slovakia, s. r. o. , so sídlom v Batizovciach v okrese Poprad je na Slovensku jediným producentom nápojov na báze kombuchy. S 18 druhmi limonád a tr...
Kombucha Slovakia, s. r. o. , so sídlom v Batizovciach v okrese Poprad je na Slovensku jediným producentom nápojov na báze kombuchy. S 18 druhmi limonád a troma druhmi čajových nálevov pôsobí na trhu od jari roku 2004. Predchádzali tomu štyri roky testovania a produkcie kombuchy v laboratórnych podmienkach, keďže vo voľnej prírode sa nevyskytuje.

Konateľ spoločnosti Ján Vaškovič na tlačovej konferencii v Prešove informoval, že celkový objem doterajších investícií je asi päť miliónov korún. Naznačil, že spoločnosť svoje aktivity ešte len rozbieha. Tohoročný objem produkcie limonád by mal činiť sumu asi jeden milión korún a produkcia čajovín asi 400 tisíc korún. \"Rátame, že v roku 2005 vzrastie objem produkcie desaťnásobne, \" doplnil.
Pôvod kombuchy je podľa druhej konateľky spoločnosti Evy Klimovej doteraz nejasný. Časť odborníkov ju považuje za čínsku čajovú hubu. Nemnoží sa však výtrusmi, ale delením, pritom je veľmi náročná na ošetrovanie. Hynie pri teplote presne 36, 1 stupňa Celzia. Podľa nej sa skôr podobá lišajníku a predstavuje symbiózu viacerých látok s prevahou kvasiniek. Množstvo kyselín, vitamínov a enzýmov v jej obsahu veľmi blahodarne pôsobí na tráviaci a imunitný systém, reguluje látkovú výmenu, zrýchľuje vyprázdňovanie čriev, odbúrava z organizmu toxíny. Vhodná je pre všetky vekové kategórie, preto sa stáva súčasťou zdravého životného štýlu. Na kombuchový nálev majú rozhodnutie hlavného hygienika SR.
Spoločnosť má dve prevádzky - v Batizovciach, kde produkuje kombuchové čajoviny a koncentrát a v Spišskom Bystrom s produkciou limonád na báze tamojšej vysoko kvalitnej tzv. dojčenskej vody, málomineralizovanej. Otvorí svoje obchodné zastúpenie v Česku a chystá po veľmi úspešných kontaktoch na Agrokomplexe 2004 v Nitre aj zastúpenie v Rakúsku.
Firma zamestnáva desať ľudí, z toho dvoch ako sezónnych robotníkov.
(jj)
 

Vyberte región